Alle kan ha dårlig ånde til tider, men er ikke alltid så lett å kjenne lukten selv. Vi har spurt tannlege Rune Skeie om hva dårlig ånde kommer av og hva man kan gjøre for å unngå det.
Hva er årsakene til at noen får dårlig ånde?
– Det kan være flere årsaker til at man får vond lukt i munnen, og det er ulike typer dårlig ånde, forteller Skeie. Ulike årsaker kan være:
Munntørrhet
Spyttet har en bakteriedrepende funksjon og hjelper til å skylle munnen ren, derfor gir munntørrhet ofte dårlig ånde.
- Spyttproduksjonen er dårligere om natten, og det er grunnen til at alle har dårligere ånde om morgenen.
- Alkohol, kaffe og alt annet som er vanndrivende, er med på å tørke ut kroppen, og kan derfor bidra til dårlig ånde.
Du kan lese mer om munntørrhet her.
Enkelte matvarer
Det du spiser/drikker gjenspeiles i pusten din, for eksempel løk og hvitløk. Ost og melkeprodukter kan også prege pusten negativt.
Røyking gir nesten alltid dårlig ånde, noe røykeren selv ikke kjenner – men nesten alltid omgivelsene.
Sult
Vi ser ofte at de som slanker seg, eller de som er underernærte kan få dårlig ånde i form av en acetonaktig kjemisk lukt. Dette skyldes at kroppen går inn i ketose. Det er resultat av en kjemisk reaksjon som oppstår av sult (mangel på mat).
Bakterier
Er du usikker på om du har bakterier i munnen, kan du lett teste dette selv. Ta en tanntråd mellom de bakerste jekslene og lukt på den. Dersom den lukter, er det ikke rent nok.
Noen har mer ”hårete” tunge enn andre, hvor det lettere fester seg belegg. I et slikt belegg kan det feste seg bakterier. Det er flere måter å fjerne belegget på, slik at det ikke lukter vondt:
- skrap tungen med tungeskrape fra apoteket
- skrap tungen med en teskje
- puss litt på tungen med tannbørsten
Tannkjøttsykdom
Det finnes en type dårlig ånde som lukter veldig vondt, og som er vanskelig å bli kvitt. Den man får på grunn av tannkjøttsykdom (periodontitt). Da er det blant annet anaerobe bakterier i munnen, dvs. bakterier som ikke trenger luft. Dette må behandles hos tannlegen.
Løs krone/bro
Har du en løs krone eller bro i munnen, kan dette gi kraftig dårlig ånde. Løse fyllinger, kroner eller broer bør ordnes opp i, for dette gir dårlig lukt.
Kan man oppdage dårlig ånde selv?
Hvis man bare har dårlig ånde av og til, merker man det som regel selv eller noen sier fra. De som går med dårlig ånde over lenger tid, vil derimot venne seg til den vonde lukten. Ofte vil også de nærmeste bli vant den, slik at de heller ikke kjenner den dårlige ånden.
Er du usikker på om du har dårlig ånde?
- bruk en tanntråd mellom de bakerste tennene, og lukt på den
- lukt på et belegg som du har skrapt bakerst på tungen
- spør familie, venner og kjente – be dem være ærlige
Hva kan jeg gjøre for å ha god ånde?
Det er flere tiltak du kan gjøre for å forebygge at munnen lukter vondt, sier Skeie. – For det første kan du skrape tungen, dette kan du godt gjøre hver morgen. Men husk å være litt forsiktig når du skraper. I tillegg er det viktig å ha god hygiene mellom tennene. Bruk tanntråd eller tannstikker. Hva som egner seg best for deg og dine tenner, kan du bli enig med din tannpleier eller tannlege om. Personlig foretrekker jeg tanntråd, forteller han.
Andre tiltak som kan bidra til god ånde:
- vær bevisst kostholdet ditt, og test gjerne ved å endre kosthold i perioder
- ikke gå for lenge uten mat
- demp kaffedrikkingen
- bruk munnskyllevann. Bruk gjerne SB12 skyllevann som fås på apoteket. SB12 Duo inneholder både fluor og sink
- enkelte tannkremer som inneholder sink kan også fungere fint for friskere pust
- tyggegummi og Frisk kan hjelpe med å sette i gang spyttproduksjonen, og kan dermed virke bra mot munntørrhet
– Tyggegummi kan hjelpe for friskere pust, men dersom lukten kommer fra tannkjøttsykdom, sult eller løse kroner har det liten effekt. I disse tilfellene vil tyggegummi ha den samme effekten som parfyme over svettelukt. Det løser altså ikke problemet, sier Skeie.
En oppfordring til slutt: Dersom du lurer på om du har dårlig ånde, benytt anledningen til å spørre og få råd når du er hos tannlegen. – Husk at dette er vår hverdag, det er ingen grunn til å være flau for å spørre om noe som helst knyttet til dette. Når vi får spørsmål knyttet til dårlig ånde, kan vi hjelpe med råd og eventuelt behandling tilpasset den enkeltes behov, avslutter Skeie.
Ønsker du å vite mer om god tannhygiene? Her finner du gode råd fra vår tannpleier Bitte.