Tannlegeskrekk kan dessverre føre til at noen dropper nødvendig tannlegebehandling. For mange er behandling i narkose den eneste løsningen på problemet. Tannhelsesekretær Bodil har lang erfaring med tannlegeskrekk. Her forklarer hun gangen i en narkosebehandling, steg for steg. Helt fra første kontakt – til utført behandling.
Vårt narkoseteam
For å kunne gi et godt tilbud til folk med alvorlig tannlegeskrekk, har vi med jevnlig mellomrom et narkoseteam på klinikken. Teamet (www.fast-track.no) består av en anestesilege og en anestesisykepleier. De er ansvarlige for alt som har med narkosen å gjøre. Fra du setter deg i stolen til du våkner. – Dette er utrolig dyktige folk, som vi har samarbeidet med lenge. De passer på deg hele veien, og viker aldri fra din side. Deres profesjonalitet gjør kundene våre trygge, forteller Bodil.
Vårt narkoseteam er på klinikken ca. hver 8. uke, helt avhengig av hvor mange som skal behandles i narkose. Vi samler opp alle behandlinger som skal gjøres i narkose, og disse gjøres vanligvis over 3-4 dager.
Den første samtalen
– For mange med tannlegeskrekk, kan det være krevende bare å komme hit første gang, forteller Bodil. Men første møtet er helt ufarlig og smertefritt, da kommer du kun for en konsultasjon. Det betyr en samtale med tannlegen på en halvtimes tid. – Her snakker dere litt om helsen din. Dersom du bruker medisiner må vi blant annet få vite om det. Dette er viktig når vi gjør en vurdering på om du kan få narkose eller ikke. Er vi usikre, rådfører vi oss narkoseteamet. Men de aller fleste kan få narkose.
– De som har veldig tannlegeskrekk og ikke engang orker å se tannlegestolen eller tannlegen, kan ta en kaffe på spiserommet med meg for å få mer informasjon, sier Bodil. Ring gjerne og spør om å få snakke med meg, så finner vi et opplegg. Vi har all respekt for alvorlig tannlegeskrekk og det er ikke flaut å si fra om de utfordringer du måtte ha.
Dersom du er komfortabel med det, kan vi også ta bilder av tennene dine og kartlegge behovet ved det første besøket. Du bestemmer!
Informasjon om behandling og pris
Neste steg er at du får vite hva slags behandling du trenger, hvor lang tid det vil ta og hvor mye tannbehandling og narkose vil koste. Vi anbefaler deg å komme til oss for å ta denne praten. Ønsker du heller å få informasjonen på telefon, er ikke det noe problem. Det er helt opp til deg.
På bakgrunn av denne samtalen, kan du ta stilling til om du ønsker å gjennomføre behandlingen eller ikke.
Venteliste hos narkoseteamet
Dersom du bestemmer deg for å gjennomføre behandlingen, settes du opp på en venteliste. Det kan ta litt tid før du får behandling, eller det kan gå raskt. – Årsaken er at alle behandlinger samles og utføres de dagene narkoseteamet er på klinikken, forklarer Bodil. Dersom du er inne til konsultasjon rett etter narkoseteamet har vært her, kan du risikere å vente i 7-8 uker til de er på plass igjen. Noen ganger har vi mange på venteliste, men som regel får vi det til ganske raskt. Narkoseteamet er ganske fleksible og tar gjerne en ekstra dag hos oss, hvis vi har mange på lista. Vi vet at motivasjonen for å sette i gang med behandling hos de med tannlegeskrekk er ”ferskvare” så vi lar ikke disse pasientene vente unødig lenge når de først har bestemt seg, iser Bodil.
Informasjon om behandling og forberedelser
Når det nærmer seg behandling, får du informasjon om prosessen på mail. Her får du vite alt om hva som skal skje, og eventuelle forberedelser. Noe er felles for alle:
- Faste: Alle må faste i 6 timer før de får narkose, men du kan drikke inntil to timer i forkant.
- Ledsager: Du bør ha med deg en ledsager den dagen du skal ha narkose. Personen trenger ikke være der under hele behandlingen, men vi ringer vedkommende når det nærmer seg slutten av behandlingen. Ledsageren kommer inn til deg og sitter hos deg rett etter du våkner, er sammen deg til du er klar for å dra hjem og sørger for å få deg trygt hjem. Du kan ikke kjøre selv etter du har vært i narkose.
Behandlingsdagen – steg for steg
- Samtale: Det første som skjer når du kommer, er at du tas imot av narkoseteamet. De prater litt med deg om det som skal skje. Ønsker du å prate med tannlegen før behandling, får du også mulighet til det.
- Narkose: Når du er klar for behandling, får du narkose. Da får du en maske over munnen og et lite stikk i hånden. Dette gjøres av narkoseteamet. Du sovner innen kort tid. Narkoseteamet er tilstede under hele behandlingen.
PS! Kvier du deg for sprøyter? Snakk med oss på forhånd, vi har metoder for dette.
- Behandling: Hvor lenge du ligger i narkose, er helt avhengig av hva som skal gjøres. De fleste ligger i narkose et par timer. Tannlegen jobber veldig effektivt på sovende pasienter og vi sekretærer gir tannleger som jobber med narkose den høyeste prioritet. Pasientene merker jo ingenting og verken vannsøl, gaping eller smerter er noe problem. På en klokketime med behandling i narkose, får tannlegen gjort veldig mye. Maksimal narkosetid i en seanse er 6 timer.
- Oppvåkning: Når behandlingen er ferdig, våkner du opp. Narkoseteamet er der og passer på deg. De sørger for at du kommer deg sakte, men sikkert. Etter hvert vil ledsageren din komme inn til deg.
- Samtale: Når du er helt våken igjen, kommer som regel tannlegen og informerer deg om hva som er gjort.
- Hjemreise: Når du er komfortabel med å forlate klinikken kan du og ledsageren din dra. Dette kan være alt fra 20 minutter til 1,5 time etter behandling.
Flere behandlinger
I noen tilfeller er det behov for flere behandlinger. I de aller fleste tilfeller er dette planlagt helt fra starten, og del av det skisserte behandlingsløpet. Dersom du skal ha kroner, broer eller implantater– er det behov for minst to seanser. Du kan gjøre all behandling i narkose om du ønsker det, eller bare deler av den. Dette bestemmer du selv. Sementering (dvs. å feste kroner/ broer) kan fint gjøres uten narkose om du er komfortabel med det.
I noen tilfeller kan flere operatører jobbe på den samme pasienten under en narkoseseanse, f eks kan en tann rotfylles av vår ekspert på det, vår kirurg kan operere ut en visdomstann etterpå, din vanlige tannlege kan deretter legge 10 fyllinger og så til sist kan vår tannpleier rense tannstein og pusse. Alt mens du sover!
– Informasjon er en viktig del av å skape trygghet rundt behandlingen. Jo mer du vet i forkant, jo større blir følelsen av oversikt og kontroll, forteller Bodil. Hun forteller videre at nervøsiteten ofte tar litt overhånd når folk kommer, og at mange derfor glemmer spørsmålene de hadde før de kom. - Mitt tips er derfor å notere deg alle spørsmålene før du kommer, så kan tannlege eller narkoseteam svare deg når du kommer til behandling. Da slipper du å gå rundt å lure på ting i etterkant, avslutter Bodil.
Har du flere spørsmål knyttet til behandling i narkose? Du finner mer informasjon her. Du kan også sende oss en mail eller ringe. Husk at det er helt uforpliktende å ta kontakt med oss!
Kontakt og timebestilling.
Telefon: 33 46 61 71
E-post: resepsjon@tannklinikken.no
Timebestilling skjer per telefon.
Vi er alltid veldig behjelpelige på telefon om du har noen spørsmål – og det er selvsagt helt uforpliktende.