Nytt liv med nye tenner – historien om Karin
TopBanner

Nytt liv med nye tenner – historien om Karin

Karin er ei jente fra Telemark på snart 40 år, som kom til oss for et par år siden. Hun visste godt at hun hadde mange hull og at tennene hennes var i ferd med å råtne bort. Men hun klarte bare ikke å få gjort noe med det!

Selv om Karin virker smart og oppegående, og dessuten ganske tøff, klarte hun ikke å bli tannbehandlet på vanlig måte. Hun hadde en frykt for behandling hun ikke klarte å kontrollere og hun fikk panikk og kraftige brekningsreflekser bare tannlegen tok på munnen hennes. Trolig skyldes dette hennes forferdelige historie som fra oppveksten: Karin er et overgrepsoffer.

Flau over råtne tenner – men klarte ikke å bli behandlet

Karin var flau over sine råtne tenner, hun smilte med lukket munn og holdt hendene foran munnen når hun snakket. Hun tygde alltid tyggegummi fordi hun var redd for at det skulle lukte vondt når hun snakket med folk. Hennes ødelagte og råtne tenner preget hele hennes liv.

Vi forsøkte alle metoder vi hadde for forsiktig tilnærming. Vi hadde rolige samtaler uten noen undersøkelse elller behandling, vi forsøkte med beroligende tabletter og “dopet” henne ned, hun hadde “stoppknapp” og fikk selv styre behandlingen, men uansett hvor forsiktig vi gikk frem: Det virket umulig å komme ajour med hennes store behandlingbehov. Til tross for at både hun og vi ville få det til, så måtte vi gi opp.

Narkose ble løsningen

Karin var den vi hadde først i tankene da vi i 2014 satte igang et systematisk arbeid for å kunne tilby tannbehandling i full narkose. Normalt har slik behandling skjedd på sykehus der tannlegene har hatt begrenset med utstyr og muligheter og der pasientene bare har fått smertelindring og minimumsbehandling.  Dessuten har den offentlige tannhelsetjenesten hatt så stor etterspørsel etter disse tjenestene at de nå bare tilbyr narkosebehandling til prioriterte grupper (barn og psykisk utviklingshemmede). Vi ønsket å gi disse voksne pasientene en fullverdig tannbehandling på vår egen klinikk.

Vi innledet sommeren 2014 et samarbeide med et narkoseteam som har spesialutstyr for tannbehandling i narkose.

Karin ble utredet for narkosebehandling og vi fant at hun var egnet for dette. Vi fant også ut at hun hadde rettigheter til trygdestøtte fra Helfo, slik at kostnadene hennes ikke ikke ble uoverkommelige.

Sov søtt – våknet med nye tenner

I løpet av to lange besøk, der Karin sov hele tiden, ble hun ferdigbehandlet. Ved det første besøket fikk hun beroligende piller før vi begynte, ved det andre besøket følte hun seg så trygg at hun ikke trengte det. Hun smilte og fleipet og sa “natta” da hun satte seg i stolen. Det ble borret og trukket og rotfylt og laget kroner og broer. Etter det siste besøket våknet hun med et nytt smil! Hun gråt av glede.

Karin har et nytt liv. Hun smiler fritt og har fått en helt annen livskvalitet.

Og faktisk har hun vært tilbake hos oss noen ganger for kontroll, uten noen form for “neddoping” på forhånd. Hun har bestemt seg for å gå hyppig til tannpleier Bitte for puss og tannkjøttskontroll, for å ikke glemme at dette faktisk kan gå helt bra. Hun passer omhyggelig på de nye tennene sine, pusser omhyggelig, bruker tanntråd og skyller med fluor.

Vi var litt i tvil om vi ville gjøre tennene hennes så lyse som de ble, men hun var fast bestemt på at hun ville ha dem så hvite. “Nå har jeg hatt de styggeste tennene i så mange år, nå vil jeg ha de peneste!”

Vil du les mer om tannbehandling i narkose? Klikk her 

Av hensyn til pasienten er det brukt et fiktivt navn i historien.