Vi hjelper deg å bli kvitt tannlegeskrekk.
TopBanner

Vi hjelper deg å bli kvitt tannlegeskrekken

Tannlegeskrekk er et utbredt problem blant mange, og det er et vondt og vanskelig problem for dem det gjelder. Vi i Tannklinikken er opptatt av at alle bør gå jevnlig til tannlegen, også dem med tannlegeskrekk. Derfor gjør vi alt vi kan for å legge til rette for å bryte ned barrierene for å komme til oss, og leser du dette – er du et stykke på vei allerede!


Hvor vanlig er tannlegeskrekk og hvorfor lider så mange av dette?

Tannlegeskrekk er veldig normalt, og rammer mange. Bare her på klinikken tar vi i mot 1-2 nye pasienter uka som sliter med dette. Det er mange grader av tannlegeskrekk, noen er bare litt redde, mens andre har store angstproblemer.

Det finnes ikke noe eksakt svar på hvorfor folk lider av tannlegeskrekk, årsakene kan være mange, både fysiske og psykiske. Skrekken rammer også folk i alle aldre. Noen sliter med brekninger, mens andre frykter smerte. Enkelte har dårlig erfaring med tannlegebesøk, mens i andre tilfeller handler det om helt andre ting. For eksempel traumatiske opplevelser som gjør folk redde for å miste kontrollen, redde for å overlate styringen til andre eller være alene i rom med en person man ikke kjenner. 

Det er mange ulike årsaker til angsten, og vi har metoder som hjelper de aller fleste.

Hvordan går vi frem for å hjelpe deg med tannlegeskrekk?

Vi opplever at trygghet er viktig for de fleste, uavhengig av type skrekk. Derfor har en av våre ansatte, Bodil, engasjert seg ekstra i denne tematikken, og har derfor lang erfaring med å håndtere pasienter med tannlegeskrekk.

- Den første og vanskeligste barrieren for de fleste, er faktisk det å ta opp telefonen og ta den første kontakten med oss, forteller Bodil. – Når telefonen først er tatt, er mye gjort og da er vi opptatt av å få de raskt på besøk på klinikken, før de rekker å ombestemme seg. Deretter tilpasser vi programmet til den enkelte, etter hvilke behov de har.

En kaffekopp på spiserommet

For mange er det vanskelig å være inne på behandlingsrommet, og da er ofte løsningen en kaffekopp med Bodil på spiserommet første gang de besøker klinikken.

- Da prater vi bare løst, forteller Bodil. - Jeg prøver å forstå mest mulig av hvorfor de sliter med dette. Det viktigste er å få dem til å sette ord på hva de faktisk er redde for, da er det mye lettere å hjelpe dem. Noen ønsker for eksempel at tannlegen skal informere mye underveis under behandlingen, mens andre ønsker at de skal være helt stille. Noen ønsker at vi rydder bort alle instrumenter, da synet av dem gjør dem engstelige. Jeg tar også en vurdering på hvem av våre tannleger jeg føler kan passe denne personen, forteller Bodil.

Samarbeid med psykolog

For dem som sliter med virkelig angst, henviser vi videre til psykologen vi samarbeider med, der blir man prioritert og får raskt time. Dette er i mange tilfeller helt nødvendig før vi kan begynne med behandling.

Et steg av gangen

Tannlegen informeres naturligvis om problemet, og tar hensyn til at pasienten synes det er vanskelig. Noen ganger synes pasientene det er fint bare å møte tannlegen første gangen, uten at det skjer noe behandling der og da. - Det kan ofte oppleves betryggende å bli litt kjent med den som skal behandle før det faktisk skjer. Orker pasienten å ta bilder på første besøk, gjør vi det – hvis ikke venter vi, sier Bodil.


Smertestillende - narkose eller sedasjon

Narkose er tilbud vi startet med for kort tid tilbake, nettopp for å kunne hjelpe pasienter med tannlegeskrekk. Narkosen settes av anestesilege og anestesisykepleier, som både sørger for å legge pasienten i søvn og vekke dem igjen.

Sedasjon er en lettere form for søvn, hvor pasienten er mer tilstede i situasjonen. Dette  settes også av anestesiteamet.

I mange tilfeller kan en god samtale i forkant gjøre at pasienten ombestemmer seg, og bestemmer at det holder med beroligende tabletter. Det er helt opp til pasienten å avgjøre om de ønsker narkose, sedasjon eller bare beroligende.

 Bodils råd mot tannlegeskrekk

  1. Ta det første steget! Kast deg ut i det, og ta den første telefonen. Om ikke du vil bestille time der og da, ring oss og fortell oss om problemet ditt, så tar vi det derfra. Små steg er bedre enn ingen steg. Er det vanskelig å ringe, send oss en sms. Husk at vi tvinger deg ikke til å komme selv om du ringer oss, vi forstår at dette er vanskelig for deg.
  2. Fortell oss om redselen din! Alt er mye enklere hvis vi bare vet hva du er redd for, da kan vi tilpasse behandlingen for akkurat deg og din angst. Snakk med oss, en god prat gjør ofte ting enklere.

Om ikke alle blir kvitt tannlegeskrekken, opplever vi at de aller fleste kommer seg godt gjennom besøket – lettet over at de har overvunnet frykten. Folk kan ha gått et helt liv uten å besøke tannlegen, og føler at de endelig kan smile igjen når vi har gitt dem hjelpen de trenger.

– ”Jeg skjønner ikke hvorfor ikke jeg har kommet før”, hører vi støtt og stadig våre  engstelige pasienter si når de er ferdige, smiler Bodil. – Det betyr masse for oss og vårt arbeid.

Lider du av tannlegeskrekk og ønsker en prat med Bodil? Ring 33 46 61 71.