Nugatti og maling mot koronasmitte
TopBanner

Nugatti og maling mot koronasmitte

I disse tider hvor vi alle skal ta ansvar for å unngå smittepredning, har vi fått råd og påbud fra myndighetene. Og de fleste gjør så godt de kan. Med det å unngå å spre smitte og unngå selv bli smittet, i et smittemiljø, det er søren ikke lett.

Tannleger, kirurger og andre klinikere er godt opplært og drilles jevnlig i dette. Kirurger jobber mest med blod på hendene, vi tannleger mest med saliva (spytt). Begge disse væsker kan inneholde smitte. For korona er saliva den store smittekilden.

Som studenter måtte vi forsøke å leke tannlege med et fint fargepulver på hendene. Da så man hvor lett det var å sette merker rundt omkring: flytte på stolen, rette på briller, osv. 

Dette var med på å gi oss bevissthet om hvor vanskelig det er, og om hvordan man allikevel kan få det til.

Nugattimetoden

Litt på fleip, men mest på alvor, har noen smarte folk lansert “Nugattimetoden”: Smør Nugatti på hendene og unngå å bli smittet! Da vil du nemlig unngå å ta deg i ansiktet. Siden det er mange som synes Nugatti er godt, så kan det være bedre å bruke rødmaling. Har man våt maling på hendene, tar man seg ikke til munn eller nese.

Tenk deg at du kommer inn i en travel butikk med rene hender. Alle kjøledører og hyller, og alle varer, er nymalt med rikelig våt rødmaling. Du tar på deg hansker. Du skyver handlevognen rundt og plukker malingsvåte varer. Luggen som faller ned, mobilen som ringer? Når du er ferdig, tar du av hanskene før kassen? Stikker du hanskehånden i lomma etter bankkortet? Hva med de våte varene etter betaling? Handlevognen?

Dessverre kan ofte hansker gi en følelse av trygghet og renslighet. Men det krever mye; tannleger og kirurger skifter hansker hver gang de beveger seg utenfor “operasjonsområdet”. Når hanskene er i bruk kan man ikke ta opp mobilen fra lomma, uten at man må skifte hansker igjen, og vaske mobilen etterpå. Husk, den er da full av maling.

Huden er tett

Enkelte tror at man blir smittet av korona ved å få smitte på hendene. Nei! Huden på hendene er ikke noe problem, det er slimhinner som er mottagelige. Så hvis man unngår å ta seg til munn, nese, øyne og andre kroppsåpninger, kan man trygt ha smitte på hendene. Hansker er ikke noen vidunderløsning, de er bare rene idet man tar de på.

Å ta på hansker i det man går inn i butikken, har allikevel en verdi. Det kan hende du har “våt maling” hjemmefra på hendene når du kommer inn. Butikkeierne er superflinke til å vaske og desinfisere hele tiden og vi må hjelpe dem å holde det rent. Hansken kan hindre at du griser til butikken og dermed andre kunder. Håndvask (denne malingen er vannmaling!) eller antibac gjør samme nytten.

Etter handel må man ta av hansker, eller vaske/sprite hender, og vaske bankkort, mobil og annet man har tatt i. Varene kan være urene og burde helst vaskes hjemme. Vask, vask, vask…

Alt hjelper

Det er ikke lett med smittevern. Ingen av oss gjør dette perfekt. Men litt bra er så mye bedre enn ikke noe bra. Og alle ønsker at vi skal komme godt ut av dette, vi skal beskytte syke og gamle og vi skal få hjulene i gang igjen. 

Da er det lurt å gjøre seg opp noen tanker om hva vi egentlig holder på med.

Dette skal gå bra! 

God påske!

Rune 

1 av 15        Neste