Dropper du tanntråd? Da bør du lese dette.
TopBanner

Dropper du tanntråd? Da bør du lese dette.

Tanntråd er svært viktig for en god munnhygiene. Bakterier mellom tennene gir ikke bare dårlig ånde, det kan gi deg langt større problemer. Er du en av de altfor mange som dropper tanntråden? Ta en titt på dette.

Hvorfor er det så viktig å bruke tanntråd?

De færreste vasker seg så grundig oppå skulderen. Under armene er det derimot vanligere å ta i et tak. Det er som kjent i kroker og sprekker ting legger seg, det gjelder også i tennene. Overflaten mot mellomrommene mellom tennene utgjør en stor del av den totale tannoverflaten. Der er det ikke mulig for verken tannbørsten eller skyllemiddel å komme til.

Mange tror matrester er det verste. Det er greit å få bort matrestene, men det som virkelig kan skape trøbbel, er den tynne, seige bakteriefilmen som sitter på tannflatene, det vi kaller plakk. Det dannes daglig plakk på tennene våre, som inneholder masse bakterier kroppen vår ikke er særlig glad i. Blir ikke plakket fjernet, vil det bli betennelse i tannkjøttet.

 

Det er tre gode grunner til at du bør bruke tanntråd:

  1. Unngå hull i tennene
  2. Unngå tannkjøttsykdom
  3. Unngå dårlig ånde
 

Hva kan skje om du ikke bruker tanntråd?

 

Du kan få dårlig ånde
Det er flere årsaker til at folk har dårlig ånde, men dårlig munnhygiene er en vanlig årsak. En munn full av bakterier lukter vondt.

 Det er ikke alltid så lett å vite om du har dårlig ånde, for både du og de rundt deg vil venne dere til den dårlige lukten. Er du redd for om du har dårlig ånde kan du enkelt teste dette selv. Ta en tanntråd mellom de bakerste jekslene og lukt på den. Dersom den lukter, er det ikke rent nok.

Du kan få hull i tennene
Tanntråd er viktig for å forebygge hull på tannflatene der tannbørsten ikke kommer til. Skumle bakterier finnes i plakket mellom tennene. Når de får tilgang på litt sukker, produserer de syre som lager hull i tennene.

Du kan få tannkjøttsykdommer
Hvis plakket på tennene ikke blir fjernet, vil tannkjøttet kunne bli rødt og hovent. Det kan blø når du pusser, og gjøre vondt om du kommer borti tannkjøttet.

Gingivitt er en vanlig infeksjon som gir blødende tannkjøtt. Den er helt ufarlig og forsvinner som regel ved god tannpuss og bruk av tanntråd. Det vil imidlertid ta litt tid før smertene og blødningene forsvinner. Men ved jevn bruk av tanntråd i et par uker, vil dette forsvinne. Men det krever litt tålmodighet.

Periodontitt er en mer alvorlig kronisk tannkjøttsykdom. Da har du spesielt aggressive bakterier i munnen, bakterier som kryper ned i tannkjøttslommene rundt tannen. Periodontitt fører til at tennene løsner og i verste fall faller ut. Periodontitt må behandles hos tannpleieren eller tannlegen.

Påvirker andre sykdommer
Ubehandlede infeksjoner i munnen kan spre seg og påvirke andre sykdommer. Vær derfor oppmerksom på endringer i munnhulen, og oppsøk tannlege dersom du har mistanke om at noe er galt.

Symptomer du bør ta på alvor
Det er viktig å ta tak i betennelsen før den utvikler seg og skaper hull eller tannkjøttsykdommer. Disse symptomene bør du være oppmerksom på: 

  • Rødt og hovent tannkjøtt
  • Blødende tannkjøtt
  • Ømt eller vondt tannkjøtt

 

Hvordan bruker tanntråd riktig – og hvor ofte?

Det er viktig med riktig teknikk når du bruker tanntråd. Det er mange som sliter med å bruke tanntråd riktig. I enkelte tilfeller kan tannstikkere eller flaskekoster være bedre egnet enn tanntråd. Tannpleierne er eksperter på dette, spør gjerne dem om råd!

Hvordan bruker tanntråd riktig – og hvor ofte?

Det er viktig med riktig teknikk når du bruker tanntråd. Det er mange som sliter med å bruke tanntråd riktig. I enkelte tilfeller kan tannstikkere eller flaskekoster være bedre egnet enn tanntråd. Tannpleierne er eksperter på dette, spør gjerne dem om råd! 

  • Små mellomrom: Tanntråden skal først sages ned gjennom kontaktpunktet (der det er trangt), og så beveges litt opp og ned langs tannkjøttet, først mot den ene tannen, så mot den andre. 
  • Større mellomrom (ned mot tannkjøttet): Bruk tretannstikkere eller gummistikkere (ikke plast). Gni disse ut og inn i mellomrommet 8-10 ganger og rengjør begge sider.
  • Store mellomrom (kanskje pga. periodontitt): Bruk større «flaskekoster». Spør tannpleieren om råd.

Bruk tanntråd hver dag

Vi anbefaler at du bruker tanntråd hver dag. En gang om dagen er tilstrekkelig for de fleste. Det er best å bruke tanntråd om kvelden. Om natten har vi lavere spyttproduksjon og bakterieplakket vil da gjøre mer skade.

Gode rutiner fra starten!

Det er sjeldent barn får alvorlige tannkjøttsykdommer, men hull er derimot ganske vanlig. Etabler gode rutiner for tannstell helt fra barna er små, inklusiv bruk av tanntråd. Sørg for at de tidlig lærer riktig teknikk. Da er det lettere at de får gode vaner de tar med videre i livet, slik at de unngår unødvendige problemer i munnen.

Forrige        3 av 15        Neste