Derfor bør du fjerne vonde visdomstenner før du er 25 år
TopBanner

Derfor bør du fjerne vonde visdomstenner før du er 25 år

– Og disse symptomene bør alle ta alvorlig.

Visdomstenner er en verkebyll for folk flest. Bokstavelig talt. Vi venter i det lengste med å ta grep, selvom det verker. Eller halve ansiktet har blitt større. Konsekvensen er at inngrepet blir mye større enn det hadde trengt å være.

Tannlege Ingeborg J. Linaae er klar i sin anbefaling. – Ikke vent. Spar deg for unødvendig smerte – og kostnader. Disse symptomene bør du ta på alvor. 


Vondt i visdomstanna - når bør du kontakte tannlegen? 

– Vi opplever at de aller fleste som kommer til oss med ei vond visdomstann, burde kommet mye tidligere. Mange er hovne i ansiktet, har smerter i kjeven, klarer nesten ikke å gape – og har feber. Da har det gått altfor for langt, og det har blitt betennelse rundt visdomstanna, forklarer hun. Infeksjonen
gjør at inngrepet blir mer omfattende enn om du hadde kommet når de første symptomene meldte seg. I tillegg må du behandles med antibiotika.
Om du er usikker på om du bør fjerne visdomstanna, spør tannlegen din – så det kan gjøres en profesjonell vurdering. – Du får gjerne noen signaler på at det er trøbbel i gjerde, før det nødvendigvis gjør så veldig vondt. Dette er signaler du bør ta på alvor, forteller Ingeborg.


Tidlige symptomer:

  • Vond smak bak i munnen
  • Lokalt ømt i tannkjøttet rundt tanna
  • Vondt i halsen når du svelger
  • Litt hoven
  • Perioder med smerter i kjeven 

Bør alle visdomstenner fjernes – uansett? 

Nei, visdomstennene kan vi fint leve med hvis de kommer ut i riktig retning, og det er plass til dem. Men mange av oss har for liten kjeve til at alle tennene får god nok plass. Visdomstennene, som er de siste ut, blir ofte liggende på skrå. Halvveis dekket av tannkjøtt. Bakteriebelegg fester seg mellom tanna og tannkjøttet, og det er ikke lett å få gjort skikkelig rent. Det er i slike tilfeller det er fare for infeksjon, og de bør vurderes å fjernes. 


Ikke vent! Jo yngre du er – jo enklere er inngrepet

Har du visdomstenner som ligger delvis under tannkjøttet, bør du være på vakt og oppsøke tannlegen for råd. Jo tidligere du tar visdomstennene, jo enklere er inngrepet. Kjevebeinet blir hardere med alderen, og tennene fester seg bedre og bedre. Det ideelle er derfor å fjerne visdomstenner før du fyller 25 år. Da fjernes de med ett enkelt inngrep, og det er lavere risiko for komplikasjoner. 

Om du bør fjerne en visdomstann som har dårlig plass, er en nytte-risikovurdering som du bør overlate til tannlegen din. – På yngre folk anbefaler vi oftere forebyggende trekking, fordi sannsynligheten for at det blir problemer senere, er stor. Da er det bedre å ta det tidlig, sier Linaae. 


Nei, betennelse i visdomstanna går ikke over! 

Årsaken til at mange venter så lenge med å oppsøke tannlegen, er at de håper det skal gå over. Men det gjør det veldig sjelden. Ofte kan det gå over i en periode, men det kommer tilbake. Gjerne i en periode hvor du er stresset, for da er ofte immunforsvaret redusert. Og en vond tann oppi det hele, er det siste du trenger. Eller så blusser betennelsen opp på drømmeferien din. – I de verste tilfellene har det gått så lang tid, at det har vokst et stort hulrom (cyste) rundt tanna og inn i beinet. Kjeven blir svakere og tåler mindre. Har du skikkelig uflaks, kan kjeven knekke – for eksempel i forbindelse med et fall, forteller Ingeborg. – Men dette er heldigvis svært sjeldent. 


Hva kan du gjøre for å forebygge?

  1. Følg med på visdomstennene. Det er lettest å se dem i underkjeven, og det er som regel her problemer med betennelse oppstår. Ligger visdomstanna delvis skjult under tannkjøttet over flere år bør du oppsøke tannlege. Visdomstennene oppe skaper sjeldnere problemer, men kan gi ubehag ved at de står skrått utover og at man dermed biter seg i kinnet.

  2. Vær nøye med renholdet. Det er ikke så lett å gjøre rent mellom tannkjøttet og tanna, og det oppstår fort hull eller betennelse. Bruk en solobørste, det gjør det lettere å komme til i vanskelige områder.

 

Visdomstips på tampen! 

Og hva er tannlegens beste tips i kampen mot betennelse rundt visdomstennene? – Er du i 20-årene, bør du få en tannlege til å vurdere beliggenheten av visdomstennene, og om de bør fjernes – eller bare observeres videre, råder hun. Og for dem som er litt eldre, er tipset å holde det så rent som mulig. – OG ikke minst, oppsøk tannlegen din så fort du merker symptomer, avslutter tannlege Ingeborg Linaae.
Les mer om visdomstenner her.  
Forrige        5 av 15        Neste