Spørsmål og svar
TopBanner

Hyppige spørsmål og svar


FØR BEHANDLINGEN:


Forrige tannlegen min ville ikke gi meg bedøvelse hvis det var små hull. Men jeg er pysete og vil gjerne ha bedøvelse uansett. Kan jeg få det?

Du vil alltid bli spurt om du vil ha bedøvelse før vi gjør noe. Mange pasienter vil gjerne ha full bedøvelse uansett hvor liten behandlingen er. Du bestemmer!

Kan jeg få vite hva hele behandlingen vil koste før jeg begynner?
Hos oss vil du få et skriftlig og spesifisert prisoverslag etter undersøkelsen, hvis du ønsker det. Ved store behandlinger vil vi gi deg det automatisk. Vi tilstreber å gi så gode prisoverslag som mulig, men det hender at det skjer endringer i planen underveis. Da vil du bli informert om det.

Jeg har ikke vært til tannlege på mange år fordi jeg har tannlegeskrekk. Kan jeg få narkose?
JA! Narkosebehandling er et alternativ for dem med virkelig tannlegeskrekk (odontofobi). Tidligere var dette svært kostbart for pasienten, ganske kronglete for tannlegen og det ga endel ubehag i etterkant. Nå har vi fått til et samarbeide med Fast-Track narkoseteam fra Stavanger.
De har spesialisert seg på narkose for tannbehandling og kommer til klinikken med alt av hypermoderne utstyr som er spesialtilpasset for dette. Narkosemidlene de bruker gjør at du våkner, uten noen kvalme eller ubehag, når behandlingen er avsluttet og du kan gå ut etter en halvtimes observasjon.

De leverer til overkommelige priser. Full narkose 3.900 pr. time og sedasjon (såkalt "lett-narkose") for 2.000 pr. time. Husk: En tannlege får gjort mye behandling på en klokketime på en sovende pasient!

Les mer om tannbehandling i narkose her.

Vi har også et eget pasientprogram for dem som har tannlegeskrekk, både for dem som har alvorlig angst og for dem som bare gruer seg såpass at de ikke tør å bestille time. Dette er utarbeidet i samarbeid med vår psykolog. Hvis du ringer til oss, kan vi avtale en tid for deg for en prat, uten at noe gjøres og uten at du en gang behøver å sitte i tannlegestolen. Da finner vi ut hva som passer for deg: bare varsom behandling med bedøvelse og “stoppknapp”, behandling med formedisinering, sedasjon eller full narkose. Og husk: Du er kunden, og du bestemmer.

Les mer om det her. 

Dere er mange tannleger på klinikken. Kan jeg velge hvem jeg vil gå til?
Ja, det kan du. Det kan hende at noen av oss har litt lenger ventetid i perioder, i så fall vil du bli tilbudt en raskere time hos en av kollegaene. Men selv om vi er en større klinikk, vil du oppleve at du har din egen tannlege. I noen tilfeller vet vi at vi har andre kolleger på klinikken med bedre kompetanse innen enkelte felt og da er vi ikke redd for å søke hjelp og råd. Vi prøver å samle all kompetanse her på klinikken slik at vi slipper å sende deg til spesialister andre steder. Men du vil hele tiden ha DIN EGEN TANNLEGE der, som styrer det hele og passer på deg.


ETTER BESØKET:


Kan jeg spise med en gang etter at jeg har fått en fylling?
Fyllingsmaterialene vi bruker i dag er stort sett lysherdende, så de er ferdig herdet når du går ut. Derfor kan du som regel spise rett etter behandling. Men: Hvis du har hatt bedøvelse anbefaler vi deg å være forsiktig med tanke på at det er lett å bite seg selv i tunge eller kinn. Hvis det er lagt en midlertidig fylling bør du vente ca. 1 time før du spiser.

Hvor lang tid tar det før bedøvelsen går ut etter behandling?
Det varierer etter hvor du har fått bedøvelse og hvor mye bedøvelse du har fått. Det kan ta flere timer før bedøvelsen er helt ute.

Jeg skal få satt inn to implantater hos kirurgen deres. Kan jeg kjøre bil etterpå? Og kan jeg regne med å gå tilbake på jobb?
Å sette inn implantater er normalt en prosedyre som ikke gir mer etterubehag enn å trekke en tann. Så lenge du bare har lokalbedøvelse, kan du kjøre bil etterpå. Beregne gjerne litt hviletid først. Man kan gå på jobb, men skal unngå fysiske anstrengelser og tunge løft. Dette gjelder også om man har gjort andre kirurgiske inngrep, f.eks. fjernet visdomstenner.

For snart to uker siden fikk jeg en ny fin krone på en tann. Men den iser litt fortsatt og er øm å tygge på. Skal det være sånn?
I de fleste tilfeller er tilpasningen til nye tannerstatninger uproblematisk. Det er likevel ikke uvanlig at man opplever litt ubehag eller smerte den første tiden etter at et ny krone (eller også fylling) er satt inn. Dette regnes som normale postoperative smerter og forsvinner normalt etter en kortere periode. Ising kan noen ganger vare i flere uker, men det er heldigvis sjelden at isingen varer så lenge. Gode råd mot ising: Daglig fluorskylling og daglig bruk av for eksempel Sensodyne eller Colgate ProRelief tannkrem.

Noen ganger er tannen også øm å bite på etter at ny krone/bro er laget. Dette kan bare skyldes at tannen er “litt sliten” etter arbeidet den har vært igjennom og forsvinner gradvis med tiden. Enkelte ganger kan det skyldes at kronen er litt for høy. Vi må da slipe dette litt ned slik at det passer bedre inn i bittet. Det kan være nødvendig med flere justeringer før det fungerer tilfredsstillende. Ta kontakt med oss hvis du er i tvil!


ANDRE VANLIGE SPØRSMÅL:


Hvor ofte bør jeg gå til tannlegen?

Vi anbefaler at alle våre pasienter kommer til undersøkelse en gang i året.
I tillegg er det noen som får mye tannstein og må komme oftere for å rense. I helt sjeldne tilfeller er det noen som, i en periode med stor kariesaktivitet, må undersøkes halvårlig for hull.

Har dere en prisliste?
Ja. Du finner en full prisliste her på vår nettside. Kommer du til klinikken sender vi gjerne med deg en kopi. Sammenlign gjerne våre priser med andres, men vær obs på at enkelte klinikker opererer med litt mer usikre “fra og til”-priser og at enkelte har priser uten at tanntekniske utgifter er inkludert.

Kan tannlegeutgiftene skrives av på selvangivelsen?
Nei, dessverre. Dette var tidligere mulig, men det forsvant i 2012. På den annen side er det nå større muligheter for å få dekket deler av behandlingen gjennom Helfo (trygden). Vi har direkte oppgjør med Helfo og sørger for at du til enhver tid får det du har krav på.

Jeg ser at dere nå har kveldsåpent. Bra! Men koster timene på ettermiddagen/kvelden mer enn timene på dagtid?
Nei. Vi har samme priser i hele åpningstiden.

Jeg mangler noen tenner og noen går på siste verset. Setter dere inn implantater? Eller må jeg gå til en spesialist?
Ja, vi utfører alt av implantatbehandling. Og spesialisten finner du hos oss. Vi har et eget operasjonsrom og får regelmessig besøk av en Spesialist i oralkirurgi og oralmedisin med god erfaring i å sette inn implantater. I tillegg har to av våre tannleger “godkjent kompetanse i å utføre implantatprotetikk på trygdens regning”. Dermed vil du kunne få utført hele implantatbehandlingen her, med all spesialkompetanse og alle rettigheter i forhold til refusjoner fra Helfo.

Er det ikke mye billigere å få implantatbehandling i utlandet?
Det er en del billigere å få implantater i en del land, særlig i Baltikum og Øst-Europa. Klinikkene som henvender seg til vestlige kunder ser flotte ut, er gjerne moderne utrustet og noen samarbeider med tannleger eller firmaer i Norge. Man bør imidlertid tenke over følgende:
  • bruker klinikken anerkjente produkter? Vi ser ofte at det er her det jukses, implantatene vi bruker i vesten er dyre, og de blir derfor enda dyrere i østeuropeisk målestokk. Det er da fristende å bruke “fake”.
  • er man innstilt på å ta årlig oppfølging på denne utenlandske klinikken? Tannlegen her hjemme har et veldig dårlig utgangspunkt for oppfølging når hun ikke kjenner produktene eller metodene som er brukt
  • får man garantier, som man forstår og som holder?
  • hva med akuttproblemer?

I tillegg ser vi ofte at behandlingen blir dyrere enn det var forespeilet. Man får en pris ut fra gitte forutsetninger, og så, mens man “ligger på operasjonsbordet”, får man vite at arbeidet blir større. Overbehandling er en alvorlig risiko på slike klinikker. “Når vi først er i gang, så tar vi høyresiden også…”

Man kan også gå glipp av sine rettigheter til Helfo-refusjon. Dermed blir det kanskje ikke så billig allikevel. Hvis du allikevel har lyst til å forsøke, bør du ikke være redd for å konsultere oss. Vi kan gi deg en undersøkelse med behandlingsplan, ta nødvendige røntgenbilder og gi deg et prisoverslag med eventuelle Helfo-refusjoner. Så har du en referanse for å vurdere tilbudet du får i utlandet. Vi aksepterer fullt ut ditt valg.


Hvis man ikke møter til avtalt time, koster det noe?
Hvis du ikke gir beskjed innen 24 timer før, blir timen belastet. Prisen avhenger av hvor lang tid som er satt av til avtalen.

Kan mine utgifter skrives av på selvangivelsen?
I 2011 var siste året med rett på fradrag i likningen for tannlegeutgifter. Stortinget vedtok at dette fradraget faller bort fra og med 2012.


OPPLYSNINGER SOM KAN VÆRE NYTTIGE I TIDEN ETTER EN OPERASJON:


Mat og drikke
Unngå å spise og drikke de første 2-3 timene etter inngrepet (kan ta vann til smertestillende medisiner). Spis bløt kost de første dagene. Unngå å tygge for mye på den aktuelle siden

Munnskylling
Unngå overdrevet munnskylling de første 2-3 døgn, men bruk anbefalt munnskyllemiddel som foreskrevet. I tillegg til renhold med tannbørste, benytt munnskyllemiddel (”CORSODYL”) som du får kjøpt på apoteket. Brukes 2-3 g/daglig i 1 uke eller lengre om tannlegen har instruert deg i det.

Røyker du?
Unngå røyking den første perioden etter operasjonen. Jo mindre røyking i tilhelingsperioden, jo bedre sårtilheling forventes. 

Trening/fysisk aktivitet
Unngå sterk fysisk aktivitet (jogging/trening, tunge løft etc.) den første perioden etter operasjonen.

Renhold
Unngå å børste direkte på såret med tannbørsten, men børst for all del resten av tennene

 

OPPLYSNINGER SOM KAN VÆRE NYTTIGE ETTER AT NY KRONE/BRO ER INSATT:
 

Ved ubehag/ising
I de fleste tilfeller er tilpasningen til nye tannerstatninger uproblematisk. Det er likevel ikke uvanlig at man opplever litt ubehag eller smerte den første tiden etter at et nytt arbeid er satt inn. Dette forsvinner normalt etter en kortere periode. Ising kan vare opptil flere uker, men det er heldigvis sjelden at isingen varer så lenge. Gode råd mot ising: Daglig fluorskylling (for eksempel FLUX). Daglig bruk av for eksempel Sensodyne eller Colgate ProRelief tannkrem.

Øm tann
Noen ganger er tannen øm å bite på etter at ny krone/bro er laget. Dette kan bety at arbeidet er litt for høyt. Vi må da slipe dette litt ned slik at det passer bedre inn i bittet. Det kan være nødvendig med flere justeringer før det fungerer tilfredsstillende.


INFORMASJON OM ROTFYLLING:


Symptomer
Når pulpa (nerven) i en tann er betent eller død er det nødvendig å foreta en rotfylling for å bevare tannen. Tannlegen renser ut rotkanalene, desinfiserer og tetter igjen med et rotfyllingsmateriale.

Etter en rotfylling kan du et par dager oppleve lette, forbigående smerter eller føle at tannen murrer litt. Disse symptomene går normalt over, men fortsetter smertene eller blir gradvis mer markerte, må du kontakte tannlegen.

Krone
Etter at tannen er rotfylt må tannlegen legge en vanlig fylling på toppen. Hvis tannen er sterkt svekket vil krone være det mest aktuelle alternativet. Dette innebærer at behandlingen samlet sett kan bli relativt kostbar. Se egen artikkel om kroner.

Fargeforandring
Noen rotbehandlede tenner vil med tiden endre farge. Tannlegen gir råd om hva som bør gjøres dersom du synes fargeforandringen er skjemmende.